HBT-frågor eftersatta inom idrotten

Svensk idrott behöver engagera sig mer i HBT-frågor. Det tycker arrangörerna av Stockholms Pridefestival som inleds idag, måndag. Trots årets fokus på sport har man fått litet gensvar från de lokala idrottsklubbarna.

Enligt Mats Lindberg, före detta spelare inom elitfotbollen, kan det vara väldigt svårt att vara öppen med sin sexualitet inom svensk elitidrott.

– Man har ju jättehöga krav och det är tufft överhuvudtaget, på alla sätt. Om man nu kämpar i konkurrens i tuffhet och så, för att få en plats i laget, och dessutom ska gå ut och säga ”jag är bög”, så kanske det känns väldigt märkligt, säger Mats Lindberg.

Mats Lindberg är numera öppet homosexuell men berättade aldrig det när han spelade elitfotboll. Idag lirar han i klubben Stockholm Snipers som varmt välkomnar homo- bi och transsexuella idrottsutövare.

Stort ansvar
Här menar många att lokala idrottsklubbar och tränare har ett stort ansvar att vara insatta i HBT-frågor. En av dem är Kerstin Klemets.

– Det finns ju säkert någon kille eller tjej i varje lag. Det gäller ju att trycka tillbaka de fördomar som finns och ta dem direkt om de kommer upp, säger Kerstin Klemets.

För att lyfta upp de problem som kan finnas kring sexualitet och idrottsutövande har Stockholms pridefestival i år valt att fokusera på temat sport. EN förhoppning har bland annat varit att lokala idrottsklubbar ska kunna visa upp sitt arbete med HBT-frågor, men intresset från lokala idrottsklubbar har varit lågt. Sofia Sjöö är ordförande för Stockholm Pride.

- Vi har jättegärna velat att organisationer och föreningar skulle komma in och göra saker men vi har inte blivit nerringda av idrottsföreningar som har velat komma in och visa sitt arbete med HBT-frågor eller ta aktiv ställning för det här. Det är synd, säger Sofia Sjöö, ordförande för Stockholm Pride.

”Svår tid på året”
Men att få idrottsklubbar kontaktat festivalen skulle bero på ett lågt engagemang för HBT-frågor tror man inte på Riksidrottsförbundet. Snarare handlar det om att Pride-veckan är en olycklig tid på året att engagera idrottsrörelsen.

– Dels är det en svår tid att engagera idrotten i slutet av juli, dels tror jag också att man har fullt upp med att klara av sin ordinarie verksamhet, säger Rolf Jönsson är handläggare på Riksidrottsförbundet.

Mats Lindberg tror att mycket av problematiken ligger på den äldre generationens tränare och att situationen kommer se annorlunda ut i framtiden:

– Jag tror att i nästa generation tränare kommer det att vara mycket självklarare att tala om att ”jag har en pojkvän”, säger Mats Lindberg.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista