Börsbolag "straffas" av aktiemarknaden

När den mest intensiva floden av bolagens kvartalsrapporter är över kan man konstatera att aktiemarknadens dom varit hård mot flertalet av de stora börsbolagen.

Ett av de bolag som redovisade sitt kvartalsresultat i onsdags var fordonstillverkaren Volvo. Så här kommenterade Volvochefen Leif Johansson raset för Volvoaktien efter rapporten.

– Jag tror att aktien på kort sikt går upp och ned på den information som vi tillför marknaden. Nu hade vi ju rejäla omställningskostnader här i USA och det kom som en lite negativ överraskning. Förra kvartalet gick den upp istället. Det blir så ibland över kvartal, sa Leif Johansson.

Tappade över 9 procent
Volvo var alltså ett av de bolag som aktiemarknaden straffade hårt sedan bolaget presenterat sin delårsrapport. På själva rapportdagen i onsdags tappade Volvo aktie mer än 9 procent.

Redan för drygt en vecka sedan kom telekombolaget Ericsson med sin delårsrapport, som inte heller levde upp till analytikernas förväntningar. Ericsson sjönk då med drygt 5 procent och har sedan dess haft en knackig resa, även om aktien nu i fredags gick upp med en halv procent.

Scanica föll
Ett annat stort börsbolag som gjort aktiemarknaden besviken de senaste dagarna är Scania som föll med närmare 12 procent när man lämnade sin delårsrapport i torsdags.

Glädjeämnena har varit få. Men man kan nämna verkstadsbolaget ABB, som visserligen steg med modesta 1 procent. Två dagar tidigare, i tisdags, skogsbolaget SCA, som överraskade lite mer positivt och steg med knappt 4 procent.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista