Fler HBT-politiker efter höstens val

Det är gaytätare inom politiken nu än tidigare år, det visar en genomgång som P3 Nyheter gjort av antalet HBT-politiker - homosexuella, bisexuella och transpersoner - i kommuner, landsting och riksdag. Men responsen för förslag som rör HBT-frågor har varit dålig menar riksdagsledamöter.

En av de nyvalda politikerna finns i Osby i Skåne.

– Det är alltid roligt med mångfald, det är väl lika viktigt som att det finns invandrare, säger Niklas Larsson, Osby kommuns enda öppna gay-politiker.

Årets Pridelåt heter ”I’m gay”. Och inom politiken finns det minst 46 valda ledamöter som kan sjunga med. Det är en tredjedel mer före valet i höstas.

– Det är väl bra för man får ett litet annat synsätt på vissa frågor, säger Niklas Larsson.

Utbredd heteronorm
Niklas tycker att det är viktigt att han finns med i politiken så att han till exempel göra dom andra mer medvetna om att alla inte lever i ett heteroförhållande.

– De flesta här i Osby som är beslutsfattare är väl heterosexuella, så heteronormen är väl ganska utbredd, säger Niklas Larsson.

P3 Nyheters genomgång visar att det finns 28 HBT-politiker i kommunfullmäktige runt om i landet. I landstingsfullmäktige är de nio, och lika många är det i riksdagen. En av dem är Börje Westlund, socialdemokrat.

Vilken respons tycker du att ni har fått för de HBT-förslag som är lagda?

– Man kan säga en vänlig respons, men det har inte hänt någonting.

Vad tror du att det beror på?

– Att det finns en regering just nu där man har det enda partiet som så att säga avvisar samtliga förslag som avvisar förbättringar för HBT-personer, säger Börje Westlund.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista