Antalet bensinmackar fortsätter minska

Det kommer att glesna ännu mer med bensinmackar, både bemannade och obemannade i framtiden. Det visar en undersökning som SR Kalmar har gjort. De som drabbas är främst glesbygdsbilister.

Nicklas Roslund, bor i Kolboda söder om Kalmar, och han vill slå vakt om det lokala tankstället.

– En bemannad mack har jag ingen användning för så länge det finns en pumpstation. Om man drar in pumpstationen får jag åka två och en halv mil för att tanka bilen, det är inget bra.

500 färre
En femtilapp extra bara för att åka och tanka när bensinen redan är dyr. Allt fler kommer att få vänja sig vid den tanken. För antalet mackar kommer att fortsätta minska. Vid millennieskiftet fanns drygt 4 200 mackar i runt om i landet, nu sju år senare så finns det 500 färre.

Det kommer att minska, för marginalerna är små och det gäller att sälja stora volymer för att få det att gå runt på bara bensinen. För livsmedel som har hållit mackarna flytande är inte längre samma lönsamma affär då handeln nu håller öppet till 22 på kvällarna.

Som man sa på ett bensinbolag jag pratade med. ”Det är inte någon Robin Hood verksamhet vi sysslar med.” Så även de obemannade mackarna måste sälja stora mängder för att berättiga sin existens. 

Färre i framtiden
Ulf Svan, vd på branschorganisationen Petroliuminstitutet ser också en framtid med betydligt färre bensinmackar.

– Den trend som vi har sett under ganska lång tid är att man lägger ner mindre stationer och därmed får högre genomslag på större stationer. Den trenden kommer att fortsätta, det är jag helt övertygad om.

Hasse Carlsson, SR Kalmar
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista