Akut behov av nödhjälp i Irak

Uppdaterad 16:45
Upp emot åtta miljoner människor i Irak är i behov av omedelbar hjälp. De behöver det mest grundläggande som mat, vatten, vård och bostäder.

Det visar en ny rapport som hjälporganisationen Oxfam tagit fram i samarbete med irakiska hjälporgan. Samtidigt drar sig allt fler hjälparbetare ur Irak och biståndet kommer inte alltid fram.

Växande kris
Den väpnade konflikten är irakiernas värsta plåga, rapporterar hjälporganisationen Oxfam. Bakom våldet döljer sig en växande humanitär kris, en ökad spridning av sjukdomar och undernäring, särskilt bland barn.

Fyra miljoner irakier har drivits från sina hem och mer än två miljoner är på flykt i sitt eget land. Ytterligare två miljoner har flytt till grannländer och andra länder, som till exempel Sverige.

Farligt att ta emot bistånd
Omvärlden reagerar för långsamt, menar Oxfam, men pekar också på det delikata problem stöd utifrån innebär. Till exempel kan det vara farligt för lokala hjälporganisationer att ta emot brittiskt och amerikanskt stöd då de anses vara parter i konflikten. Därför bör länder som Sverige ta på sig en större roll menar Oxfam.

Den svenska biståndsorganisationen Diakonia har arbetat i Irak sedan 90-talet. På grund av våldsamheterna är deras arbete idag begränsat till de kurdiska delarna i norra Irak.

Diakonia
Christoffer Sjöholm är regionchef för Diakonia i Mellanöstern. Han berättar om tveksamheten till amerikanskt och brittiskt stöd bland irakierna.

– Vi hör från våra lokala partners om stora tveksamheter till amerikanska och brittiska pengar just för att de ser USA som en part i konflikten. Här är vi i Sverige och Diakonia och andra organisationer i ett gynnsamt läge för man känner inte den skepsisen som man gör gentemot andra aktörer.

Stora risker
Krigets Irak innebär stora risker för hjälporganisationerna, och flera har dragit sig ur. Ett av huvudproblemen är att överhuvudtaget få fram biståndet till de behövande.

– Det finns massor av risker i biståndet och det finns massor av risker att pengar inte når fram. En sak är att pengarna äts upp av stora säkerhetsinsatser. För att kunna ha insatser på plats krävs det att man anlitar säkerhetsbolag och de tar mycket betalt och då försvinner stora procent av biståndet i att bara se till att man har en bra säkerhet kring biståndet.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista