Få kvinnor på fackliga förtroendeuppdrag

Kvinnorepresentationen i svenska fackförbund är långt ifrån varannan damernas. Bara två av LO:s 15 förbund leds av kvinnor.

I branscher där många kvinnor arbetar deltid, är det svårt att få dem att ställa upp på fackliga förtroendeuppdrag menar Lars Anders Häggström som är ordförande för Handelsanställdas förbund.

– Inom vår bransch är det väldigt många kvinnor som jobbar deltid, totalt sett ungefär 60 procent. Då används den övriga delen väldigt mycket till hemjobb, de tar större ansvar hemma än vad männen gör. Det motverkar både avancemang i jobbet och fackligt arbete.

Aktivt arbete
Enligt Lars Anders Häggström är det ett aktivt arbete med ständig uppföljning av förbundets jämställdhetsplaner som har lett till kvinnorepresentationen är på väg åt rätt håll.

Målet är att andelen kvinnor på fackliga förtroende uppdrag ska motsvara andelen kvinnor bland medlemmarna.

I dag leds 21 av 56 medlemsförbund av kvinnor. Det är fler kvinnor i toppen hos TCO- och Saco-förbunden där fler jobbar heltid.

Heltidarbete
Heltidsarbete är en del av förklaringen. Däremot har det blivit allt svårare att få personer som befinner sig mitt i livet att engagera sig i fackligt arbete.

Mikael Igelström, ordförande i Civilekonomerna, ledde valberedningen inför Saco:s kongress 2005 där Anna Ekström valdes som ordförande för federationen.

– Där resonerade vi helt enkelt så att vi sökte den som var ”bäst”. Vi tog ingen hänsyn till kön, ålder eller andra kriterier utan vi sökte den som bäst skulle kunna företräda Saco-federationen.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista