Afghanistan: Nato inför ny stridstaktik

Nato-trupperna i Afghanistan ska börja använda mindre bomber, så att färre civila dödas i striderna. Det säger Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer. Nato har tidigare fått hård kritik från bland andra Afghanistans president Hamid Karzai, som anser att Nato inte gör tillräckligt för att skydda civilbefolkningen.

Scenerna har blivit allt vanligare. Natos flyg attackerar en by där talibaner sägs uppehålla sig. Men som resultat kanske tiotals civila bybor dödas. Bara under första halvåret i år beräknas åtminstone 230 afghaner ha dödats av Nato och trenden är uppåtgående.

Mindre kraftiga bomber
Men nu meddelar alltså Nato att man ska ändra taktik. I en intervju i tidningen Financial Times säger generalsekreteraren Jaap de Hoop Scheffer att Nato ska börja använda mindre kraftiga bomber för att begränsa skadeverkningarna.

Trupperna ska också, sägs det, vara mindre aggressiva i att förfölja talibaner och hellre uppskjuta ett anfall om utomstående kan drabbas. Samtidigt säger Jaap de Hoop Scheffer att det är ofrånkomligt att civila kommer att dödas även med den förändrade strategin.

Nyordningen gäller i första hand de 37 000 soldater som står under Nato-befäl. USA har också egna trupper i Afghanistan men även de ska börja tillämpa ungefär samma regler.

Även presidenten kritisk
Förklaringen till den nya strategin är ganska enkel, vanliga afghaner har börjat bli mer och mer förbittrade över Natos framfart och det har blivit nödvändigt att ändra inriktning om inte de utländska trupperna helt ska förlora eventuellt folkligt stöd.

Till och med president Karzai har kritiserat Nato för att strunta i afghanska liv.

Nato säger att ansvaret faller på talibanerna eftersom de medvetet blandar sig med civilbefolkningen. Men människorättsorganisationer säger att Nato ofta har bristfällig information när de har gått till anfall.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista