Vårdpersonal uppmuntras värva testpersoner

Företaget Ladulås, som utför kliniska studier, vill ta hjälp av vårdpersonal för att hitta försökspersoner och lockar med en bonus. Företaget har skickat ett brev till politiker i södra Älvsborg, och vill att vårdpersonalen ska leta i patientjournaler. Men primärvården anser att metoden strider mot sekretess- och journallagen och har stoppat den. Även Socialstyrelsen är kritisk.

– Nej, det är inte tillrådligt att göra på det här sättet, för sekretesslagstiftningen lägger hinder i vägen. Man kan väl säga att patientjournaler innehåller en massa uppgifter som kan vara av stort intresse av läkemedelsindustrin. Därför är det väldigt väsentligt att all personal är klar över sekretesslagstiftningen, säger Per Manhem som är tillfällig chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Bonus utlovas
Företaget Ladulås som utför kliniska studier har skickat ut ett brev till politiker i Södra Älvsborg. Man vill locka sjukhuspersonal att leta i journaler efter patienter som skulle kunna passa in i olika studier. 

För varje patient man hittar skulle det bli en bonus på 1000 kronor och ytterligare 2000 kronor om patienten accepterar att bli försöksperson i studien. 

Vårdpersonalen skulle söka i patientjournalerna på fritiden.

Patienter ska känna sig säkra
På primärvården i södra Älvsborg har man än så länge stoppat metoden. Man anser att den strider mot sekretess- och journallagen. 

Mats Elm områdeschef för Primärvården i Borås, menar att det är viktigt att lagen respekteras. 

– Det är väldigt viktigt för alla patienter. De ska känna sig helt säkra att den information man lämnar till vården, den stannar här, säger han. 

Katarina Berndtsson Blom på företaget Ladulås anser dock att metoden inte strider mot sekretess- och journallagen.  

– De har misstolkat mitt brev till politikerna, säger hon. 

Hur då? 

– Det verkar som de uppfattar det som man ska gå in och leta i journaler allmänt, och det är det absolut inte fråga om. Det är bara de journaler som man själv arbetar med, säger hon.  

Katarina Berndtson Blom på företaget Ladulås säger till Ekot att man nu vill träffa representanter för primärvården för att förklara metoden. 

Mats Elm, områdeschef för primärvården i Borås tror dock att det är lönlöst. 

– Ja, företaget som sådant har jag ingenting emot men detta var ett olyckligt sätt att rekrytera som vi inte kan ställa upp på, säger han.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista