Besked om försvarsbesparingar dröjer

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar nu för första gången oenigheten mellan finansminister Anders Borg och försvarsminister Mikael Odenberg om hur mycket försvaret ska spara i framtiden. Reinfeldt vill inte slå fast hur stora besparingarna kan bli.

– Det är tidigt i våra budgetförhandlingar och när vi återkommer i augusti ska vi sätta oss ned och titta på olika förslag på utgiftsminskningar som lär behövas för att lägga en grund för att möjliggöra de skattesänkningar vi vill se för låginkomsttagare.

Tror du själv att det är möjligt att sänka nivån på utgifterna med tre till fyra miljarder kronor fram till 2010 som Borg har hoppats?

– Vi i partiledarkretsen har i uppdrag att titta på många typer av utgiftsminskningar, har beställt fram underlag. Men jag vill inte nu verka som att det är färdigt, utan det är början av en process som ska pågå i hela augusti, säger han.

Spara på materiel
Det var under politikerveckan i Almedalen för knappt tre veckor sedan som finansminister Anders Borg sa att det går att sänka nivån på försvarets budget med tre till fyra miljarder kronor 2010, framför allt genom att spara på materielinköp.

Borg fick genast mothugg av försvarsminister Mikael Odenberg som inte trodde att det var möjligt att spara så mycket.

– Det skulle innebära att vi inte kan leva upp till regeringsdeklarationens intentioner om en hög profil i internationella fredsverksamheten, säger han.

Oenighet
Sedan dess har såväl försvarets storlek som den tydliga oenigheten mellan ministrarna debatterats. Men Fredrik Reinfeldt vill alltså inte slå fast vilken linje som gäller innan budgetförhandlingarna är klara och därmed består oenigheten inom regeringen.

Försvarsmakten och ÖB Håkan Syrén har kritiserat Borgs förslag och menat att det skulle få allvarliga konsekvenser för försvaret. Men Reinfeldt vill inte kommentera den oron.

– Vi kan ju först besluta oss för vad vi tycker är rimligt och väga det mot olika typer av utgiftsminskningar och sen ta eventuella diskussioner, vad det får för möjliga konsekvenser. Jag tror det är viktigt att man tar det i just den ordningen, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista