Bergmans konstnärskap blir världsarv

Ingmar Bergman lämnade efter sig ett stort arkiv med material som anteckningsböcker, manuskript och privata brev. Arkivet fördes helt nyligen upp på FN-organet Unescos lista över kulturminnen, och blir därmed en del av världsarvet.

Astrid Söderberg-Widding är ordförande för Ingmar Bergman-stiftelsen, som ska förvalta arkivet och hjälpa forskare som vill ta del av materialet.

– Det som är kravet för att få inkluderas där, är just att det har en betydelse som är global och det får man säga om Ingmar Bergman, att det vittnar inte minst hans bortgång om, att det är ett otroligt stort internationellt intresse. Han var ju oändligt mycket större än vad vi föreställer oss här i Sverige, säger hon.

Listan över världsminnen
Bara några veckor före Ingmar Bergmans bortgång fattade Unesco beslutet att föra upp hans privata arkiv och hela konstnärliga gärning på listan över världsminnen det vill säga kulturella dokument som ska bevaras och göras tillgänglig för eftervärlden.

Arkivet innehåller originalmanuskript, utkast, antecknings-böcker, foton och privata brev. Allt donerades av Bergman till Svenska Filminstitutet för fem år sen.

45 hyllmeter
Materialet omfattar 45 hyllmeter och det är nu Ingmar Bergman-stiftelsen som ansvarar för att det bevaras och tas om hand.

Det är ett svårt konserveringsarbete som stiftelsen har framför sig, säger stiftelsens ordförande Astrid Söderberg-Widding.

– Det är ju klippböcker där Bergman har använt olika former av tusch, där han har ritat små gubbar och klistrat in små ”post-it” lappar. Det är ett otroligt komplicerat konserveringsarbete, och på sikt är det naturligtvis nödvändigt också att digitalisera materialet.

– Det är ett oerhört ansvar att det har kommit på världsarvslistan för vi har redan nu en strid ström av internationella efterfrågningar och det lär inte minska, säger hon.

”Unikt konstnärskap”
Andra kulturpersonligheter vars arkiv förts upp på Unescos lista är HC Andersen, Goethe och Astrid Lindgren. Att Ingmar Bergmans konstnärliga gärning och privata arkiv också skulle föras upp på listan var det aldrig något tvivel om, säger Astrid Söderberg-Widding.

– Detta är ett så unikt konstnärskap, en så unik konstnärlig gärning att det verkligen skulle ha en naturlig plats där. Man kan väl säga att det var självklart att Bergman skulle vara bland dem som fick den här hedersplatsen på en världsarvslista, säger Astrid Söderberg-Widding, professor i filmvetenskap och ordförande i Ingmar Bergman-stiftelsen.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista