Svårt vara homosexuell i försvaret

Att vara homosexuell, bisexuell eller transperson är mindre accepterat inom försvaret än i resten av samhället. Det anser en av fyra värnpliktiga i en attitydundersökning som Värnpliktsrådet presenterade på tisdagen.

När Mikael Åström på Värnpliktsrådet gjorde lumpen förra året, fick han komma ut som homosexuell en andra gång.

– Det var bland det tuffaste jag har gjort. Jag darrade och upplevde alla de här känslorna jag upplevde första gången jag kom ut för föräldrar och vänner.

Bra mottagande
Mikaels lumparkamrater tog det bra. Han fick många ryggdunkningar och ”high fives” efter att han kom ut ur garderoben på ett seminarium som hans pluton hade.

– Jag upplevde att kaptenen på den andra plutonen kunde fälla några kommentarer mot mig eller andra värnpliktiga. ”Ni springer som fjollor”, ”vad är det för bögbäddning?” och liknande kommentarer.

Attitydsproblem
Värnpliktsrådets undersökning visar att den vanligaste formen av diskriminering och kränkning på grund av sexuell läggning sker mellan värnpliktiga men att även vissa befäl har attitydproblem.

Därför kräver nu Värnpliktsrådet att försvaret jobbar mer aktivt med HBT-fördomar.

Något man redan gjort menar Bengt Axelsson, ställföreträdande personaldirektör i Försvarsmakten.

– För det första så har vi omarbetat alla utbildningsplaner i hela officersutbildningssystemet.

Tas själva HBT-attitydsfrågan upp specifikt i den läroplanen?

– Ja det gör den. Det är en av de fem skyddade diskrimineringsgrunderna som vi har idag.

Men att det trots detta finns vissa befäl med fördomar, förklarar han så här.  

– Orsaken till de kommentarer som finns, är i enstaka fall en utpräglad homofobi men det är också i mångt och mycket ett uttryckssätt som finns helt omedvetet i många fall. Det är de personerna som det är ganska enkelt att nå, att ge dem mer kunskap så att de blir av med en del av jargongen.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista