Samförstånd mellan Bush och Brown

På söndagen och måndagen träffades USA: s president George Bush och Storbritanniens nye premiärminister Gordon Brown för första gången.

Ett möte där kampen mot terrorismen var den viktigaste punkten.

– Vi är i en generationslång kamp mot terrorismen och det är en kamp utan nåd, sa premiärminister Gordon Brown

Olikheter
Men visst finns det olikheter i hur de båda ledaren ser på kampen mot terrorismen. Brown betonar vikten av kampen i Afghanistan medan det för Bush är Irak som är huvudfienden.

Och när det gäller Irak så är Premiärminister Gordon Brown mer öppen för ett tillbakadragande av de brittiska trupperna än vad president Bush är.

Samarbete kommer att stärkas
Även om Brown på måndagen betonade att han är enig med Bush om att säkerheten i Irak måste vara garanterad innan trupperna tas hem och att det täta samarbetet mellan USA och Storbritannien kommer att fortsätta.

– Vi är eniga om att alla utmaningar bäst möts om USA och Storbritannien samarbetar, ett samarbete jag tror kommer att stärkas de kommande åren, sa Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.

Bush mycket positiv
President George Bush var också mycket positiv.

– Den här relationen kommer att bli både konstruktiv och strategisk för våra folk, sa president Bush, direkt efter måndagens avslutande möte.

Överlag var det en oväntat stort samförstånd mellan premiärminister Brown och president Bush i alla de frågor som avverkades på mötet som sträckte sig över två dagar.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista