Scania storsatsar i Ryssland

Buss- och lastbilstillverkaren Scania planerar under de kommande åren att expandera verksamheten i Ryssland. Den framgångsrika försäljningsverksamheten i Ryssland ska nu kompletteras med fullskalig produktion i landet.

Den ryska fabriken kommer att bli en av de fem största i hela Scania-koncernen. Tillverkningen kommer att vara inriktad på tunga lastbilar och fabriken ska ha en kapacitet på 10 000 fordon om året.

Förutom den ryska marknaden tänker Scania rikta in sig på export från Ryssland till Ukraina, Vitryssland och Kazakhstan.

Växer med 40 procent
Men det är framförallt den ryska marknaden som lockar till sig internationella fordonstillverkare just nu. Importen av lastbilar växer med hisnande 40 procent om året, så allt fler utländska företag förlägger produktionen i landet. Bara under de senaste månaderna har Volvo och Daimler Chrysler inlett förhandlingar om etablering av fabriker i Ryssland.

Den ryska lastbilstillverkaren Kamaz säljer numera mindre än utländska märken, även om branschbedömare menar att de ryska och de utländska fordonen utgör olika segment i marknaden.

Utländska märken är främst inriktade på frakt- och transporter medan Kamaz är ensamma på den ryska marknaden med specialiserade fordon för vägbyggen.

Sankt Petersburg inte aktuellt
Scania planerar att investera tiotals miljoner Euro i projektet men det är ännu inte bestämt vart produktionen kommer att förläggas. Ledningen för Scania säger dock att den inte vill bygga en fabrik där utländska biltillverkare etablerat sig.

Med många stora företag i samma bransch på samma plats finns risken att de konkurrerar om samma arbetskraft. Därmed är Sankt Petersburg struket från listan av möjliga produktionsorter eftersom fyra internationella fordons-tillverkare redan är igång och bygger fabriker i Petersburgsregionen.

Scanias satsning är tänkt att vara helt genomförd inom fyra-fem år. Då ska fabriken ha nått sin fulla kapacitet på tiotusen fordon per år.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista