Aggressiv mygga sprider sig

Återkommande översvämningar har orsakat en svår mygginvasion kring sjön Östen mellan Skövde och Mariestad. Det handlar om en ovanligt aggressiv myggart liknande den som tidigare drabbat nedre Dalälven. De boende hoppas nu på tillstånd för biologisk bekämpning.

Ola Karlén och Ingemar Lorentzon bor i byn Horn strax intill sjön.

– Det är inget annat än att klä på sig, långärmat, handskar och myggnät över huvudet. Sen går det att gå ut.

– Som ett exempel, jag var nere vid strandängarna, att gå där, jag gick 200 meter, det var nästintill panikartat. Myggen var så intensiva att det var svårt att andas. Det kom bara in i munnen, säger han.

Sticker med en gång
Översvämningsmyggorna låter knappt, men är ovanligt ettriga och sticker med en gång. Svärmarna drar fram som mörka moln. Till skillnad från andra myggor är de dessutom aktiva även i solsken.

Värst är det kanske för djuren men det är nog så plågsamt för de närboende, de värsta områdena undviker man och Ingemar Lorentzon har till och med valt att lämna sitt hus just nu.

– När det är som mest intensivt då har vi valt att ha ett sommarboende några kilometer här ifrån. Man har mycket svårt med umgänge på kvällar om man ska gå ut och grilla eller göra någon annan aktivitet i trädgården. Det är nästan odrägligt eller omöjligt.

Sommarfester hemma hos dig är inte så populärt just nu då?

– Det är det nog inte, säger han.

Myggorna är av samma typ som vid nedre Dalälven och de boende har nu tagit hjälp av erfarenheter därifrån där bland annat biologisk besprutning använts. Ett första steg är de fällor som nu tillsammans med kommunen satts upp för att få en omfattning av myggplågan.

Samtidigt kommer rapporter om att stickmyggan finns på fler platser. Och det är just regnandet och översvämningarna som orsakat spridningen menar myggforskaren Martina Schäfer vid Uppsala universitet.

– Det är väl vädret som påverkar. De förekommer ibland i väldigt små mängder. Hittar de då en miljö de kan tänkas trivas i och fortsätter översvämningarna under sommarhalvåret så byggs de på. De etablerar sig vid ett ställe som vid sjön östen och nu finns de där i stora mängder.

Men betyder det här att med det väder som vi har haft nu att det finns risk att sprider sig till fler platser?

– Ja, det kan vara så, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista