Osäkert kring Murdochs Dow Jones-köp

Det är nu osäkert om mediemagnaten Rupert Murdoch kommer att pressa igenom ett köp av Dow Jones, som bland annat äger the Wall Street Journal, om han inte får med sig fler av ägarna. Det sa en representant för Murdochs bolag New Corporation på måndagen.

Splittringarna i den majoritetsägande familjen Bancroft kan nu äventyra Murdochs köp av Dow Jones.

– Det är högst otroligt att Rupert Murdoch driver igenom ett köp, om inte fler i familjen ställer sig bakom en försäljning, sa en representant för Murdochs New Corporation på måndagen. Ett uttalande som fick Dow Jones aktierna att falla.

Bancrofts har tidigare sagt att de skulle bestämma sig under måndagen, men inget besked offentliggjordes. Enligt en källa till the Wall Street Journal pågick förhandlingar mellan de 35 familjemedlemmarna in i det sista.

Enligt tidigare uppgifter är 28 procent av familjen för ett försäljning vilket ligger på gränsen för vad Murdoch skulle behöva för att kunna driva igenom ett köp.

Men det är nu alltså tveksamt om det blir något köp om inte stödet för en försäljning blir tydligare enligt News Corporation.

Murdochs bud på 35 miljarder kronor ligger högt över börsvärdet, och han har tidigare sagt att han börjar tröttna på familjen Bancrofts svårighet att bestämma sig.

Familjen har 64 procent av aktierna och den största tvekan gäller juvelen i kronan, finanstidningen the Wall Street Journal, som ägts av familjen i över hundra år och som flera familjemedlemmar är oroliga nu ska påverkas och förändras av den kontroversielle Rupert Murdoch.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista