11 000 evakuerade på Kanarieöarna

Uppdaterad 15:45
11 000 människor har evakuerats från de brinnande skogsområdena på Gran Canaria och Teneriffa. Elden, som bröt ut i fredags, har uppskattningsvis förstört 24 000 hektar mark och brandkåren kämpar fortfarande med lågorna.

Starka vindar, höga temperaturer och svår terräng håller fortfarande liv i bränderna som härjar på Kanarieöarna sedan i fredags. 

Ett par hundra brandmän försöker få bukt på de flera meter höga lågorna som plågar skogsområden på Gran Canaria och Teneriffa.

Lokalbefolkningen drabbad
Men släckningsarbetet försvåras av de hårda vindarna som gör det svårt för helikoptrar och plan att vattenbomba eldhavet.

Det är framför allt lokalbefolkningen på öarna som har drabbats, boende i de centrala bergspartierna och skogarna. Flera hem har förstörts men den totala förödelsen känner man ännu inte till. 

Stefan Larsson driver ett bageri i ett av turistområdena på Gran Canaria. Han har bevittnat rökpelare på håll, men han tror inte att bränderna kommer att ha någon inverkan på turismen. 

Begränsade konsekvenser för turismen
– Jag tror inte att det kommer få så stora konsekvenser, för turistområdena har inte drabbats alls. Det är framför allt bergsområden med pinjeskog som brunnit. Det är naturområden, naturreservat en del av dem, säger han.

En skogvaktare har erkänt att han har anlagt branden på Gran Canaria, där den regionala regeringen säger att branden är extremt allvarlig.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista