Första khmerledaren inför FN-domstol

På tisdagen överlämnades den första av Röda khmer-ledarna i Kambodja till den FN-stödda tribunal där rättegångarna ska hållas mot de ansvariga för folkmorden under Pol Pot-regimen på 1970-talet.

Det är den tidigare fängelsechefen för tortyrcentret S-21, där mer än 10 000 människor mördades, kallad Duch, som flyttas till tribunalens nybyggda fängelseceller i väntan på rättegång.

Kritiserats
Duch är den enda av Röda khmer-ledarna som gripits, och han har suttit i militärfängelse sen åtta år tillbaka.

Tribunalen inledde sitt arbete för ganska exakt ett år sedan. Den har kritiserats för att vara för långsam med att ställa Röda khmer-ledarna inför rätta.

Många av de ansvariga för folkmordet för trettio år sedan, där uppemot tre miljoner kambodjaner dukade under, har redan hunnit dö, som ledaren Pol Pot själv.

Många svalt ihjäl
Någonstans mellan var femte och var åttonde kambodjan mördades eller svalt ihjäl under Röda khmerernas 3,5 år vid makten.

När jag intervjuade tribunalens talesman Reach Sambath för ett par veckor sedan, sa han att han aldrig förstått varför Röda khmererna gjorde detta mot sitt eget folk, och menade att det är viktigt att höra vad de har att säga.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista