Sydkorea vill föra dialog med talibanerna

Sedan två personer ur den sydkoreanska gisslan har dödats av de talibanska kidnapparna i Afghanistan, uttrycker nu den sydkoreanska regeringen sin avsky inför dåden. Samtidigt säger man sig vilja fortsätta dialogen med talibanerna.

Att kidnappa och döda oskyldiga människor kan inte rättfärdigas på något sätt, skriver regeringen i ett officiellt uttalande, som fördömer det hänsynslösa dödandet.

Intensiva förhandlingar
De 23 sydkoreanerna togs som gisslan för nästan två veckor sedan, och sedan dess har intensiva förhandlingar pågått för att försöka få dem släppta oskadda.

Kidnapparna har krävt att åtta namngivna talibanska fångar ska friges, men det är ett krav som den afghanske presidenten Hamid Karzai har avvisat.

USA, som har en dominerande ställning i regionen, har också en bestämd hållning att inte förhandla med terrorister.

Efterlyser flexibilitet
Men den sydkoreanska regeringen säger nu att trots att man är väl medveten om hur det internationella samfundet hanterar gisslansituationer, efterlyser man en större flexibilitet för att kunna rädda livet på dem som fortfarande sitter fångna.

Samtidigt poängterar man att man inte vill se någon militär aktion för att försöka frita de kidnappade, utan att man vill fortsätta att föra dialog in i det sista.

Tidigare krav
Den afghanske presidenten har tidigare gett efter för kidnappares krav och släppt fem talibaner för att rädda en italiensk journalist som tagits som gisslan.

Uppgörelsen kritiserades skarpt och många bedömare ansåg att den i själva verket gjorde situationen ännu farligare för utlänningar som vistas i Afghanistan.

De afghanska förhandlarna försöker nu istället få talibanerna att frige de 16 kvinnorna i gruppen villkorslöst eftersom det strider mot både religion och afghansk kultur att ta kvinnor som gisslan.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista