Ryanair ökar vinsten

Det går bra för flygbolaget Ryanair. När resultatet för det förra kvartalet presenterades på tisdagen var det en överraskande stor vinst.

Ryanairs vinst ökade 20 procent under perioden april-juni i år.

Resultatet för Europas största lågprisflygbolag hamnade på 138,9 miljoner euro under kvartalet. Analytiker hade räknat med lägre resultat, nämligen 125 miljoner euro. Samma period förra året var resultatet 115,7 miljoner.

Höjd prognos
Kvartalsresultatet gör att bolaget nu höjer prognosen för helåret. Men Ryanair räknar inte med att det positiva resultatet kommer att hålla i sig året ut. Nu räknar bolaget med en total vinstökning på tio procent för året, eftersom den andra halvan av året förväntas bli något svagare.

Anledningen till det är att efterfrågan kommer att sjunka och intäkten per passagerare kommer då att minska med mellan fem och tio procent enligt prognosen.

Resultat av expandering
Försäljningen för Ryanair ökade med 22 procent och passagerarvolymen ökade med 18 procent. Enligt bolaget är det resultatet av att man expanderat och har fler flygningar och till fler destinationer.

Ryanairs vd, Michael O’Leary, säger att bolaget planerar mindre trafik i vinter, och 40 flygplan som normalt sett trafikerar Stansteadflygplatsen utanför London kommer inte att vara i trafik då.

O’Leary säger att de höga kostnaderna på Stanstead gör det mer lönsamt att hålla planen på marken under vintern, än att flyga dem.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista