Vapenpaket ska minska Irans inflytande

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kom på tisdagen till Egypten där hon bland annat ska diskutera vapenleveranser till en rad arabländer. Stödet till militären i Mellanöstern ska fungera som en motvikt till Irans ökade inflytande i regionen.

Iran har redan fördömt planerna och sagt att den militära balansen i området kommer att rubbas. Det är ett enormt vapenpaket Rice och försvarsminister Robert Gates har med sig till Mellanöstern, värt totalt 63 miljarder dollar eller cirka 400 miljarder kronor.

30 miljarder dollar i militärhjälp till Israel, 13 miljarder till Egypten och 20 miljarder till huvudsakligen Saudiarabien, men också några mindre Gulfstater, fast här handlar det sannolikt mest om vanliga kommersiella köp.

Ökat stöd till Israel
Men det här är på en tioårsperiod så utslaget på varje år blir det avsevärt mindre och delvis är det bara en fortsättning av vad USA redan levererar.

Hjälpen till Egypten ligger till exempel kvar på samma nivå som den har haft i några år nu. Stödet till Israel ökar däremot med 25 procent. Det kanske delvis kan vara en betalning för att Israel inte protesterar mot vapenleveranserna till exempelvis Saudiarabien vilket man gjort tidigare men inte nu.

Offensiva vapen
Exakt vad Saudiarabien ska få köpa är ännu inte klart men det är möjligt att det blir lite mer offensiva vapen, till exempel smarta styrbara bomber och avancerade robotar vilket skulle förstärka det saudiska försvaret. Men landet har redan en av världens absolut största militärbudgetar.

Condoleezza Rice hävdar i varje fall att den militära balansen i Mellanöstern inte kommer att ändras.

Amerikanskt stöd
Vapenpaketet har under alla omständigheter udden direkt riktad mot Iran som också protesterat. USA vill med vapnen som morot få de övriga sunnidominerade arabländerna att mer aktivt stödja den amerikanska politiken i Irak.

Samtidigt andas allting också lite hjälplöshet. USA:s ställning i arabländerna har kraftigt försvagats. Sunniländerna har sett hur USA:s politik bara lett till att shialedda Iran seglat upp som en regional stormakt och nu vill USA ha hjälp att motverka det hot de själva skapat.

President Bush har dessutom mindre än ett och ett halvt år kvar vid makten, inte minst i Mellanöstern uppfattas han som en så kallad ”lam anka” och USA:s möjligheter att styra utvecklingen i regionen är begränsade.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista