Det råder stor veterinärbrist i landet

Det råder brist på veterinärer under sommaren. Många har semester och det finns inte tillräckligt många vikarier för att fylla behovet.

På Djurakuten i centrala Stockholm står veterinären Hildegunn Kasström vid operationsbordet och undersöker en nedsövd engelsk bulldog.

– Den här hunden har konstiga knölar som ingen vet vad det är.

Kliniker har stängt
Det finns knappt 2 000 veterinärer i landet. Normalt sett räcker det för att fylla behovet, men de senaste somrarna har det varit brist och flera mindre djurkliniker har tvingats stänga.

Orsaken till bristen är till viss del att antalet husdjur har ökat, men framför allt att djurägare i dag kräver mer kvalificerad sjukvård och då går det åt mer personal. Veterinärerna har också blivit bättre på att ta ut semester. Tidigare såg de ofta yrket som ett kall och jobbade sju dagar i veckan.

Ingen oro
Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, tycker inte att djurägare ska vara oroliga.

– I de allra flesta fall tror jag inte att det betyder särskilt mycket. Det är möjligt att man kan behöva åka till någon annan veterinär för att den ordinarie kliniken har semesterstängt. Det kan möjligtvis bli längre väntetid eftersom det finns färre personal på en del djursjukhus.

Fler utbildningsplatser
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarar för landets enda veterinärutbildning, har i år ökat antalet utbildningsplatser från 82 till 100 efter en prognos från Jordbruksverket.

Sveriges Veterinärförbund anser att det troligen måste utbildas ännu fler och att Jordbruksverkets prognoser ofta slår fel.

Arvid Uggla, chef för fakulteten för veterinärmedicin och husdjurskunskap på SLU, håller till viss del med.

– Anledningen till det är säkert att behovet av veterinära tjänster ökar på ett sätt som man inte har kunnat förutse.

”Har inte märkt av bristen”
Tillbaka till Djurakuten där Inger Lundstedt kommit för att söka hjälp.

– Det här är en dvärgpinschervalp som ska vaccineras mot valpsjuka. Jag har inte märkt av någon veterinärbrist, här är det jättetrevligt.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista