Domare utsatt för hot av vänstergrupp

En domare i Göteborg har utsatts för hot och skade-görelse i sitt hem. Medlemmar i vänstergruppen Antifascistisk aktion (Afa) har tagit på sig ansvaret.

Orsaken till hoten är ett domstolsbeslut som deklarerar att det inte råder någon väpnad konflikt i Irak och att irakiska flyktingar därmed kan utvisas. 

Ingvar Paulsson, är chef vid Länsrätten i Göteborg, där man ser allvarligt på det som hänt.

Namn och adress på hemsidan
– Ja, det är allvarligt. Det är ju vandalisering av en domares privata egendom, och det är ju därmed ett angrepp mot demokratin och rättsapparaten. Det är ju anmält till polisen att det ligger här nu, säger han.

Medlemmar i vänstergruppen Afa hällde natten till söndag ut rödfärg, sprejade på Göteborgdomarens hus och lämnade en yxa vid ytterdörren. 

På Afas hemsida skriver man att domstolen där mannen arbetar har beslutat att irakiska flyktingar kan skickas tillbaka till Irak om inte en hotbild kan bevisas. Domstolsbeslutet är grundat på uppfattningen att det inte råder någon väpnad konflikt i Irak.

På Afas hemsida har man lagt ut namn, telefonnummer och adresser till domaren och flera kollegor.

Fall för Säpo
Det var 2003 som USA invaderade Irak. Sedan konfliktens början har minst 70 000 människor dött på grund av den väpnade konflikten, enligt BBC News.

För tillfället handläggs ärendet av Polisen i Alingsås i samarbete med länskriminalen. Men förundersökningen kan komma att övertas av Säpo.

På Jusek, fackförbund som organiserar landets domare, anser man att händelsen är oacceptabel, enligt Göran Lundahl, ordförande i Juseks domstolssektion.

– När man an gripen en domare som är satt att tillämpa de lagar och förordningar som vi gemensamt har bestämt genom riksdagen, så angriper man inte bara den enskilde personen utan då går man till angrepp mot hela det demokratiska systemet, säger han.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista