Missnöjda småföretagare i Sverige

Sveriges småföretagare är mest missnöjda i hela Norden när det gäller företagsklimatet. Det visar en undersökning som intresseorganisationen Företagarna låtit göra. På en skala ett till tio ger de det svenska företagarklimatet 5.8.

Enligt organisationens vd Anna-Stina Nordmark Nilsson finns det flera skäl till missnöjet.

– Ja, det vi pratar om framför allt och det vi jämnt och ständigt diskuterar med våra kära politiker är bland annat beträffande arbetsrätten, och då pratar vi om turordningsregler och möjligheter att ha längre provanställningar exempelvis, säger hon.

Förtorendet har sjunkit
När nordiska småföretagare fick betygsätta sina hemländers företagsklimat, fick Sverige det sämsta betyget, 5,8 på en skala från ett till tio. Och samtidigt visar Sifo-undersökningar att företagarnas förtroende för regeringen i februari i år hade sjunkit sedan valet förra hösten, från 68 till 59 procent, enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Regeringen har haft knappt ett år på sig att förändra företagsklimatet, och även om Anna-Stina Nordmark Nilsson kan nämna en del bra saker som regeringen har gjort, så tycker hon att det är rimligt att förvänta sig mer.

– Jag tycker att det är rimligt på vissa punkter i och med att man så tydligt deklarerade att detta är kärnfrågor. Detta är jättefrågor för den nuvarande alliansen.

Inte medvetna om alla förändringar
Så här säger näringslivsminister Maud Olofsson om Företagarnas krav på en liberalisering av arbetsrätten, genom bland annat längre provanställningar.

– Det är lättare nu att ha tidsbegränsade anställningar, säsongsanställningar, och det är ett krav som företagarna har ställt länge, och det är också så att vi har en fri visstidsanställning i 24 månader. Sedan ska man komma ihåg att många av de krav som företagarna hade inför valrörelsen nu de är redan genomförda, säger hon.

– Det är ju också naturligt att företagarna nu lyfter upp nya frågor på sin krav- och önskelista gentemot regeringen. Jag tror att många företagare inte är medvetna om alla de förändringar som har skett. Det är min erfarenhet från alla de möten jag är på, och det faller naturligtvis tillbaka på oss att vi måste bli duktigare på att berätta om alla de förändringar som sker.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista