Mahmoud Abbas får stöd av Ryssland

I Moskva träffades Rysslands president Vladimir Putin och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på tisdagen för att diskutera kommande fredsförhandlingar i Mellanöstern.

Enligt ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet verkar det nu som om Ryssland tonar ner kontakterna med det militanta Hamas, och ser Abbas som sin huvudsakliga samtalspartner i Palestina.

– Vi har på sistone trappat ned våra kontakter med Hamas, sa ryske vice utrikesministern Andrei Denisov i ett uttalande efter mötet mellan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och Rysslands president Vladimir Putin.

Palestinsk enighet
Denisov förklarade också att det i dagsläget inte finns några planer på möten på högsta nivå mellan Ryssland och det militanta Hamas ledare. Skälet till att överhuvudtaget upprätthålla kontakten med Hamas är enligt Denisov att Ryssland vill förmå alla parter att återuppta dialogen och skapa en palestinsk enighet. 

Den palestinske presidenten Abbas skulle egentligen ha kommit till Moskva i juni men besöket blev uppskjutet när Hamas i den vevan med våld tog kontrollen över Gaza.

Ingen åsikt om Hamaskontakt
I en intervju på tisdagen i den ryska dagstidningen Nezavizimaja Gazeta säger Mahmoud Abbas att Rysslands kontakter med Hamas inte är någonting han kan ha en åsikt om.

– Det här är en affär för Ryssland som självständig stat och det kommer inte att påverka våra bilaterala kontakter, säger Abbas i tidningsintervjun.

”En statskupp”
Men han säger också att frågan finns med på dagordningen under Moskvabesöket och att det inte kan bli några samtal med Hamas under nuvarande förhållanden. Maktövertagandet i Gaza kallar Abbas för en statskupp.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har än så länge bara uttalat samma vaga stöd för Mahmoud Abbas som den ryske utrikesministern gav uttryck för på måndagen: Att Abbas är den legitime ledaren för palestinierna och en person som kommer att göra allt för att ena det palestinska folket.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista