Krångliga Krav-regler för krogar

Reglerna för att restauranger ska få kalla sig ekologiska kritiseras för att vara både för lätta att efterleva och för att vara för krångliga. I Malmö har två restaurangägare nu lämnat Krav-märkningen.

I fem år var de medlemmar i Krav men sedan fick Björn stenbeck och en annan ekologisk Malmökrögare nog och lämnade föreningen med kritik på flera punkter.Det är för lätt att få en Krav-stämpel och kalla sig ekologisk krog idag, menar han.

För en lunchservering räcker det till exempel med att man erbjuder en enda kravmärkt rätt i veckan. Desto mer irriterad blev Malmö-krögaren Björn Stenbeck över att Krav inte lät honom köpa varor direkt från ekologiska grossister Danmark och Tyskland.

Transporter på 100 mil
För enligt Krav:s regler så måste varorna först fraktas till en svensk grossist oftast i Mälardalen. Där får de en svensk kravstämpel innan de kan fraktas ned igen till Skåne. Något som kanske innebär extra transporter på kanske 100 mil.

– Italienska tomater ska alltså transporteras upp till Mälardalen och sen ska de transporteras tillbaka till Malmö, istället för att jag köper dem från Köpenhamn och kör dem över bron, säger Björn Stenbeck.

Problematiskt
På Krav:s huvudkontor i Uppsala, erkänner man att det är problematiskt med ekologiska krögare som ligger så nära Danmark. Men Krav godkänner inte någon annan märkning, än Krav:s egen, säger informatören Jakob Falkeby.

– De måste bli certifierade enligt Krav:s regler i Sverige för att bli kravgodkända.

Det här verkar väldigt byråkratiskt?

– Ja, fast sådant är systemet idag och det gäller ju bara i och med att det här är en krog som är kravcertifierad. För att rätterna som serveras ska klassas som kravgodkända så måste ingredienserna vara kravgodkända, säger han.

Kristin Heinonen
kristin.heinonen@sr.se
Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista