Brittisk trupp försvinner från Nordirland

I Nordirland har ett nytt historiskt kapitel i fredsprocessen skrivits. Vid midnatt avslutade nämligen den brittiska armén sin 38 år långa militäroperation i Nordirland.

Röster från den Irländska republikanska armén, IRA, i början av 70-talet som talar om hur engelsmännen ska drivas ut.

Operation Banner
Operation Banner var namnet på militäroperationen när Storbritannien 1969 skickade soldater för att hjälpa polisen att stävja de upptrappade sammandrabbningarna mellan katoliker och protestanter.

Operationen var tänkt att bara vara någon vecka, men blev den längsta pågående som den brittiska armén varit involverad i. Mer än 300 000 soldater har tjänstgjort i Nordirland och 763 har dödats.

Dagligt inslag i gatubilden
Just de brittiska soldaterna blev en plåga för många, med sina husrannsakningar, vägspärrar och ständiga uppdrag, men de blev också ett dagligt inslag i gatubilden i Belfast.

Före detta Belfastpolisen Michael Pattersson förlorade båda sina armar i ett av IRA: s sprängdåd, han säger i dag att han känner sig trygg.

– Situationen har lugnat ner sig, det har gjorts politiska framsteg och jag är inte orolig när mina tonårsdöttrar är ute på stan.

Inga befogenheter
Som flest fanns det 27 000 soldater samtidigt på Nordirland- det var 1972, men sedan dess har antalet soldater stadigt minskats. Trots att operationen nu officiellt har avslutats, kommer det att finnas soldater kvar, cirka 5 000, men deras roll förändras.

De kommer inte längre att ha några befogenheter på just Nordirland och de kommer inte att patrullera på gatorna, istället handlar det om träningsläger för soldater som ska skickas ut på utlandsuppdrag till exempel till Afghanistan och Irak.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista