Klart med försäljning av Dow Jones

Under natten till onsdag svensk tid blev affären klar mellan mediemagnaten Rupert Murdochs bolag News Corporation och Dow Jones, som accepterar Murdochs bud på motsvarande 35 miljarder kronor.

Det var Dow Jones egen tidning the Wall Street Journal som kom med beskedet. Tre månaders väntan är över och enligt tidningen återstår nu bara formaliteter, som att parterna ska skriva under den slutliga fusionen och de övriga aktieägarna ska godkänna försäljningen.

Bancroftstöd
Rupert Murdoch fick till slut stöd av drygt 37 procent av familjen Bancroft som är majoritetsägare av Dow Jones med sina 64 procent av aktierna.

Familjen Bancroft hade inget val. Murdochs bud ligger högt över aktiekursen och var det enda seriösa ansåg Dow Jones rådgivare.

– Å ena sidan är det rätt sorgligt, men å andra sidan så var det det enda rätta, sa Elisabeth Goth Chelberg, en av Bancrofts familjemedlemmar.

Oroliga anställda
Den stora tvekan har gällt the Wall Street Journal och dess oberoende eftersom Murdoch gjort sig känd som en ägare som gärna är med och påverkar sina medier. Något som nu oroar de anställda.

– Han har för vana att kontrollera sina tidningars åsikter, säger en av Dow Jones anställda, som bara vill kalla sig Mark eftersom han vill vara anonym.

Det är ett känsligt ämne att prata om just nu, särskilt i media.

Samarbete
Rupert Murdoch håller på att starta en ny affärs-tv-kanal och han antas vilja inleda ett samarbete mellan tidningen och tv-kanalen.

Det har talats om ett särskilt avtal som ska garantera tidningens fortsatta oberoende, men inget är ännu offentliggjort.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista