Regeringsplaner för psykiatrin ligger fast

Den nuvarande regeringens planerade insatser på psykvården påverkas inte av Socialstyrelsens rapport som visar att den förra regeringen satsning på 700 miljoner inte har lett till någon förbättring för patienterna. Socialminister Göran Hägglund tänker hålla fast vid sin strategi.

– Den rapport som har presenterats idag bekräftar vår bild och föranleder inga förändringar. Den bekräftar den väg som vi slagit in på för att försöka lyfta ett område som under allt för många år har varit satt på undantag, säger Göran Hägglund.

Primärvåren berörs knappt
Under 2005 och 2006 satsade den förra regeringen sammanlagt 700 miljoner kronor på psykiatrin. Men enligt Socialstyrelsens rapport som kom på onsdagen, har satsningen inte inneburit några förändringar för psykiatrins patienter i stort.

Exempelvis menar man att primärvårdens arbete med psykisk ohälsa där en stor del av behandlingen sker, knappt berörts av satsningen.

”Många är väldigt trötta”
Anna-Maria Lundberg är ordförande för Balans, en förening för patienter och anhöriga med depressioner.

– Många är väldigt trötta, för man har blivit lovad många saker väldigt länge, men det har inte hänt någonting. Nu är man också väldigt besviken för man tycker att den här utredningen har dragit ut på tiden, och det har ändå inte blivit speciellt mycket konkreta saker som har förbättrats, säger Anna-Maria Lundberg.

Planering och samordning
Förra socialdemokratiska regeringens satsning gjordes under tiden en nationell psykiatrisamordning ledd av Anders Milton tittade över psykiatrin i Sverige.

Pengarna har framförallt gått till kommuner och landsting för att planera gemensamma verksamheter.

Att psykiatrins patienter inte märkt av förändringarna ännu beror enligt före detta hälso- och sjukvårdsministern Ylva Johansson på att det då handlade om en tillfällig satsning.

– Vi satsade ju i väntan på att Miltons utredning skulle bli klar med de större förslagen. Nu kom den utredningen i höstas, och nu förväntar jag mig att regeringen gör verklighet av de förslagen och fortsätter med en riktig reform, säger Ylva Johansson.

Regeringen satsar 1 miljard
Den nationella psykiatrisamordningen ledd av Anders Milton har slagit fast att det behöver satsas cirka sju miljarder kronor under cirka åtta år på ett långsiktigt förändringsarbete.

Enligt nuvarande socialminister Göran Hägglund satsar regeringen i år och nästa år en miljard kronor på psykiatrivården. Han säger att man kan räkna med större förändringar 2009.

– Tanken är ju att från 2009 ska vi kunna genomföra många av de förslag som den stora psykiatriutredningen genom av Anders Milton har lagt förslag om, säger Göran Hägglund.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista