Hopp och oro på Kuba efter maktskiftet

På Kuba har Fidel Castros bror Raul Castro nu suttit ett år vid makten. Det nya ledarskapet har inneburit vissa förändringar, samtidigt som dubbla signaler om framtiden skapar osäkerhet hos befolkningen.

Åtminstone en grupp kubaner ställer inte upp bakom påståendet att det inte har skett några förändringar under Raul Castros första år vid makten. Det är de privata småbönderna.

Under året som gått har de nämligen äntligen fått betalt, många hundra miljoner kronor som staten, den enda uppköparen av deras produkter, har hållit inne i åratal. Det pris som staten betalar för deras varor har dessutom nästan tredubblats.

Framåt för privata jordbruk
Redan nu står de privata bönderna för 60 procent av all jordbruksproduktion på Kuba, trots att de bara äger 30 procent av jorden. 

Med bättre ekonomiska förhållanden kommer produktionen att öka än mer, till skillnad mot de statliga jordbruken där en stor del av jorden ligger i träda och det som mest växer är ogräset marabú.

Sambandet mellan lön och produktivitet har lyfts fram av Raul Castro i flera av hans tal under året, och han har också medgett att det är de usla lönerna som ligger bakom den låga produktiviteten och det utspridda stjälandet på de statliga arbetsplatserna.

Oppositionen på Kuba är oenig om hur man ska tolka det hela. En del menar att det rör sig om samma ceremoniella självkritik som de kubanska ledarna med vissa mellanrum alltid ägnat sig åt. Och de påpekar att förtrycket av oliktänkande snarare har ökat än minskat under det senaste året. 

Andra, däremot, betonar att när Raul Castro häromdagen talade om behovet av strukturella förändringar, var det första gången en kubansk ledare använde de orden. 

Även om det inte innebär några drastiska förändringar på kort sikt är det ändå löftesrikt, vilket också det nya förhållandet mellan staten och de privata småbönderna vittnar om.

Men det är inte bara av ekonomiska skäl som förändringar är nödvändiga. Revolutionens generation håller på att dö ut, och dagens kubaner har inga egna minnen av revolutionens glansdagar, bara av dess förfall. 

Att befolkningen på Kuba förra året för första gången minskade kan också tolkas som en demonstration mot systemet, och ett uttryck för oroande brist på framtidstro, en tolkning som Raul Castro också tycks ha gjort.

Fidel Castro, som alltså lämnade över makten till sin bror för ett år sen, har under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP, sagt att han kämpar för att tillfriskna ytterligare, men han har inte sagt något om en tidpunkt när han kan tänkas komma tillbaka till makten.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista