Sudan accepterar fredsstyrka till Darfur

Sudans regering säger ja till en blandad FN-styrka i Darfur, det säger Sudans utrikesminister på ondagen. Sudan accepterar den resolution som FN:s säkerhetsråd antog på tisdagen, om att skicka trupper från både FN och den Afrikanska unionen till Darfur.

Förväntningarna på samarbetet är stora, men det kan också innebära oväntade problem. Mohammed Goyo, arbetar på den afrikanska tankesmedjan Institute for security studies i Nairobi.

– Kombinationen av en FN- och AU-styrka kommer definitivt bidra positivt till en politisk lösning i Darfur, säger Mohammed Goyo.

– Det kommer ge styrkan den politiska och diplomatiska uppmärksamhet och trovärdighet som krävs, menar han.

Början på nästa år
Den nya styrkan kommer på plats först någon gång i början av nästa år. Den ersätter då den tidigare styrkan från Afrikanska unionen på 7 000 illa utrustade soldater, som inte lyckats stävja våldet i en provins som är lika stor som Frankrike.

Även Sudan är positiv till resolutionen, och ska nu fingranska den. Sudans FN-ambassadör har dock sagt att resolutionen inte innebär att det är fritt fram för styrkan att föra en hård linje, till exempel får hybridstryrkan inte gripa efterlysta krigsförbrytare.

Den får inte heller ta upp strid mot olika krigsherrar och rebellrörelser i området, men däremot skydda civilbefolkningen.

Måste kunna samarbeta
Utöver den gigantiska logistiska utmaning som nu väntar när man ska föra in trupper i ett stort och väglöst område, måste också FN och AU kunna samarbeta på marken.

Två olika kommandostrukturer kan komplicera missionen och utnyttjas av de stridande parterna, menar Mohammed Goyo.

– En av de svårigheter jag möjligen kan förutspå är de två olika kommandostrukturerna mellan AU och FN. Det kan innebära att dom olika parterna i konflikten, rebellgrupper och regeringen, kan komma att utnyttja olika typer av luckor mellan de två organisationerna för egen vinning, säger Mohammed Guyo.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista