Ryssland minskar gasleveranserna till Vitryssland

Ett bråk mellan det ryska halvstatliga gasbolaget Gazprom och den vitryska staten tog ny fart på onsdagen. Nu hotar Gazprom att dra ned på gasleveranserna med nästan hälften i slutet av veckan, vilket oroar fler länder i Europa

– Vi kommer att minska gasleveranserna med 21 miljoner kubikmeter per dygn från och med fredag, sa idag Aleksander Ananenkov, ställföreträdande VD på Gazprom, vid en pressträff utanför bolagets huvudkontor i Moskva.
Minskningen motsvarar 45 procent av dygnsleveransen genom Vitryssland och är resultatet av strandade förhandlingar mellan Gazprom och den vitryska regeringen.

Fördubblade priset
Ryssland mer än fördubblade gaspriset för Vitryssland vid årsskiftet men tillät regeringen i Minsk att under det första halvåret betala ett lägre pris. Sedan skulle mellanskillnaden betalas i efterskott och den inbetalningen på en halv miljard dollar skulle Vitryssland ha gjort i förra veckan.

Förhandlingar som då inleddes har nu alltså strandat, men Gazprom lovar att gasleveranser som passerar Vitryssland till andra europeiska länder inte ska påverkas av neddragningen. Tidigare energibråk mellan Ryssland och dess grannländer Ukraina och Vitryssland har lett till olje- och gasunderskott i delar av övriga Europa.

Pengarna finns
En viktig orsak till Gazproms hårdnackade inställning i den nya konflikten är att bolaget anser att Vitryssland har de pengar som behövs. Gazprom har nämligen redan köpt halva den statliga vitryska gasledningen för 2,5 miljarder dollar. Redan den första delbetalningen som Gazprom gjort till Vitryssland är större än den vitryska skulden för gas. Problemet är att pengarna från Gazprom har överförts till det vitryska finansdepartementets budget istället för att betala gasnotan till ryssarna.

Leveranserna via Vitryssland, så kallade transitleveranser, till övriga Europa kommer enligt gasbolaget inte att påverkas.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista