Irakisk regeringskris efter ministeravhopp

Regeringen i Irak har drabbats av sin hårdaste kris hittills. Sex ministrar från den största sunni-alliansen har på onsdagen lämnat sina poster. Regeringen har inte kunnat stoppa våldsamheterna mellan sunni- och shia-muslimer i Irak, och på onsdagen kommer nya rapporter om många döda i Bagdad.

Ministrarna meddelade sin avgång på onsdagen.

– Fronten annonserar härmed sitt uttåg ur Nuri al-Malikis regering, och vice premiärministern och ministrarna lämnar in sina avskedsansökningar i dag, sa en av ministrarna i på en skrapig inspelning från en presskonferens i gröna zonen i Bagdad idag.

Det är sex ministrar från det största sunni-muslimska blocket i Iraks regering som avgår, eftersom de bland annat tycker att de inte fått tillräckligt stort inflytande över säkerhetspolitiken i Irak.

Våldet fortsätter
Samtidigt som regeringen drabbas av sin kanske värsta kris hittills, har våldet fortsatt i Irak. Närmare 70 människor dödades efter att bilbomber exploderade på olika platser i Bagdad på onsdagen. 

Nya siffror från irakiska ministerier visar att juli varit en blodig månad i Irak. Minst 1 652 civila dödades, det är en ökning jämfört med månaden före, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Medan dödandet pågår på gatorna, så står alltså Nuri al Malikis shia-ledda regering inför den svåra uppgiften att försöka leda landet, och ena de olika religiösa och politiska grupperingarna.

Ingen tidsplan
Dagens avhopp är inte det första. I april lämnade fem ministrar regeringen, eftersom premiärminister al-Maliki inte kunnat ge någon tidsplan för när de amerikanska trupperna ska lämna Irak.

Säkerhetsproblemen i landet är enorma, och USA:s nyutnämnde försvarschef Michael Mullen sa på onsdagen att säkerheten är avgörande för att regeringen ska kunna arbeta mot försoning och ekonomisk tillväxt.

Katja Magnusson Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista