Nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har rasat under onsdags-förmiddagen. Vid lunchtid var nedgången minus 2,2 procent, och för en kort stund sedan var nedgången 1,6 procent. Europas börser har liksom börserna i Asien reagerat på den allt starkare oron för hur den amerikanska kreditmarknaden utvecklas.

Under tisdagen gick börserna i USA ned, men hittills idag, onsdag, efter lite mer än en timmes handel, är det en svag uppgång på börserna i USA.

Magnus Dahlhammar är aktieanalytiker på Handelsbanken. 

– Det är oron på de amerikanska marknaderna som startade nedgången. Vi har länge vetat att det har varit skakigt på bostadslånemarknaden och en del oro på kreditmarknaden i stort. Under tisdagen fick vi ytterligare negativa nyheter om detta.

– Ett stort lånebolag som var börsstoppat, tappade sedan 90 procent av värdet efter de gått ut och sagt att de hade svårt att får tillgång till sina krediter. Det spädde ju på oron att lånemarknaden håller på att utvecklas åt det negativa hållet, säger han.

Hur länge tror du att den här oron kommer att pågå och i vilken riktning kommer marknaden att utvecklas sig? 

– Väldigt svårt att säga. Vi har sett några skakiga perioder tidigare. Vi hade maj och juni förra året, en relativt begränsad period visade det sig. Vi hade skakigt i mars i år, också under en relativt begränsad period, så vi får väl se hur länge det här håller på. Det är ju omöjligt att förutspå egentligen. 

Ja, det är svårt att göra prognoser på oro. För samtidigt som oron på den amerikanska lånemarknaden sprider sig globalt, finns det flera faktorer som istället talar för en stark börs. Dels är börsbolagen inte speciellt högt värderade och många bolag påpekade i samband med kvartalsrapporterna att efterfrågan är fortsatt stark. Dels går världsekonomin på högvarv, även om just USA nu sackar efter Europa och Asien.

USA inte längre draglok
Men det finns forskning som visar att världsekonomin klarar sig allt bättre utan USA som draglok. Så frågan är hur dessa plus och minus påverkar börsen framöver.

– Vi har fortfarande en positiv syn på Stockholsmbörsen och ser utrymme för en fortsatt uppgång. Med det sagt kommer vi säkert att hamna i sådana här skakiga perioder från tid till annan, och riktigt hur långa de blir och hur pass kraftiga de här skakningarna blir är svårt att säga, säger Magnus Dahlhammar. 

Vilka råd ger Handelsbanken till sina sparare som ringer in och är oroliga?

– Där får man väl titta väldigt mycket på vilken situation man befinner sig i, och där är som vanligt, om man ska ha pengar snart kanske man inte ska sätta dem i aktier överhuvudtaget. Eller är man mer långsiktig så kanske det är väldigt bra att gå in i aktier just nu. Det beror som sagt var helt i vilken situation man befinner sig ekonomiskt.

Vad gör du med dina egna aktier? Känner du oro, paniksäljer nu?

– Jag ligger kvar med mina egna innehav, säger Magnus Dahlhammar. 

Och så säger alltså ett aktieproffs?

– Japp.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista