Många med anorexia tillfrisknar

7 av 10 som drabbas av anorexi blir friska det visar en ny studie från Helsingfors Universitet. Och det är fler än man tidigare trott.

Det finns mycket hopp för de som drabbats av anorexi. Sjukdomen pågår oftast under flera år men det är möjligt att bli helt återställd. Det säger Anna Keski-Rahkonen från Helsingfors universitet som har lett studien.

I studien har forskare tittat på nästan 3000 kvinnliga tvillingar födda i Finland mellan 1975 och 1979. 7 av 10 blir återställda från sjukdomen enligt den. Eftersom forskarna undersökt en bredare grupp än vad som gjorts i tidigare studier så har resultatet också blivit annorlunda. Tidigare har man trott att sjukdomen varit mycket allvarligare menar Anna Keski-Rahkonen.

Behandling viktig
Det visade sig att de som saknade diagnos tillfrisknade lika bra som de med diagnos säger Anna Keski-Rahkonen. Hon menar också att det är oklart hur mycket sjukvården egentligen kan göra för att bidra till läkningsprocessen.
Anna-Maria af Sandeberg är chef och överläkare på Stockholms centrum för ätstörningar. Trots att studien ifrågasätter vad medicinsk behandling egentligen kan åstadkomma så menar hon att vården ändå fyller en funktion. 

– Behandling är viktig för framför allt de allra svårast sjuka. Dödligheten har sjunkit i Sverige och det är vi ganska övertygade om att orsaken till det är att vi har en mycket bättre specialiserad ätstörningsvård faktiskt på de flesta håll i Sverige, säger Anna-Maria af Sandeberg. 

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista