Hysén invigde med tal om homofobin

Under onsdagskvällen invigdes Pridefestivalen i Stockholm. En av invigningstalarna var tidigare fotbollsproffset Glenn Hysén, som de senaste dagarna fått häftig kritik, och bland annat kallats homofob. Men i talet tog Glenn Hysén tydlig ställning.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att någon endaste människa ska behöva utsättas för kränkningar och hatbrott på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Helt oacceptabelt, säger Glenn Hysén.

Hårt kritiserad
Glenn Hyséns tal var hårt kritiserat innan det hölls. Bland annat har RFSL ifrågasatt valet av just Glenn Hysén som invigningstalare eftersom han för sex år sedan slog ner en man som antastade honom inne på en toalett. Det här var kritik som Glenn Hysén valde att bemöta.

Merparten av sitt tal valde Glenn Hysén att prata om homofobin inom idrottsrörelsen, och just sport är temat på årets Pridefestival.

Få som vågat komma ut
Han menade att han under sina år hade träffat väldigt få, om ens någon, idrottsprofil som vågat komma ut och menade att här måste det bli ändring och här har alla ett stort ansvar.

Det fanns alltså förväntningar före talet att det skulle kunna få kritik eller till och med burop. Här är några snabba reaktioner direkt efter talet.

– Jag var positivt överraskad över det han sa, säger Maria Svidell.

– Han berättade som det var. Sedan tror jag att det är väldigt bra att sådan profil som Glenn Hysén går ut berättar att det är okej, säger Markus Antonsson som var i publiken på invigningen av Pridefestivalen i Stockholm.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista