Broderskapsrörelsen blir allt mindre

I dag, torsdag, träffas Sveriges kristna socialdemokrater i broderskapsrörelsen på kongress i Vetlandatrakten. Rörelsen har funnits i nästan 80 år, men blir allt mindre. Statsvetaren Magnus Hagevi vid Växjö universitet forskar på religionens roll i politiken.

– Jämfört med andra organisationer och grupper inom socialdemokraterna så är de nog tämligen svaga. Det beror på att man inte kan leverera röster. Kristna tenderar att inte rösta på socialdemokraterna i så stor utsträckning.

– Man har en svag gräsrotsorganisation så man kan inte vara en språngbräda i karriären och man får inte ett så stort gehör för politiken till exempel med vapenexport och andra sådana här saker, säger statsvetaren Magnus Hagevi.

Nere på 3 000 medlemmar
Broderskaparna har tappat medlemmar i decennier, och är nu nere på drygt 3000 medlemmar. Lika länge har rörelsen diskuterat hur den ska kunna vända den här utvecklingen. Ordföranden Peter Weiderud säger att han hoppas åtminstone kunna ersätta de medlemmar som slutar med nya.

– Det här så att säga en trend att traditionella folkrörelser har svårare att fungera i dagens samhälle. Broderskapsrörelsen ska inte vara en stor organisation tror jag. Det ska vara en spjutspets in mot partiet.

– Vi är lite mer internationella, vi är mer intresserade av värderingsfrågor och kulturfrågor och vi ska vara någon slags sten i skon på socialdemokratin och hjälpa socialdemokratin att ta tag i viktiga framtidsfrågor, säger Peter Weiderud.

Öppna upp för icke-kristna
En av stridsfrågorna på kongressen väntas bli om broderskapsrörelsen ska öppna upp sig ytterligare för muslimer och andra som inte är kristna, en fråga som lett till bråk förr.

Ja, säger Peter Weiderud och de andra i styrelsen, och vill skapa ett särskilt distrikt för medlemmar som tillhör andra religioner. Det säger flera förbundsdistrikt nej till. För Peter Weiderud handlar det om att följa med sin tid.

– Sverige hade ingen invandring alls mellan 1850 och 1950 när våra organisationer byggdes och idag så är vårt samhälle mer normalt. Det ser ut som världen i övrigt gör och då måste vi hitta ett bra sätt att svara upp mot det, och se till att kunna bli moderna, säger Peter Weiderud.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista