Hemliga Stasi-arkiv vållar debatt i Finland

Vilka kontakter hade den östtyska spionorganisationen Stasi med framträdande finländska medborgare? Den frågan har blivit en het potatis i Finland. Säkerhetspolisen har en lista på vilka de var men vägrar lämna ut den.

Efter murens fall lyckades den amerikanska underrättelseorganisationen CIA komma över delar av Stasis arkiv, till exempel listor på vilka utlänningar som på olika sätt samarbetat med Stasi.

CIA vidarebefordrade listorna till berörda länder, bland annat till Finland. Där har listorna sen fastnat hos säkerhetspolisen Skypo. Nu har det blossat upp en intensiv debatt i Finland om att namnen bör offentliggöras.

Säkerhetspolisen vägrar
Men Skypo vägrar och hävdar att de inte har några listor. Politikerna skruvar på sig. Den ansvarige ministern, inrikesministern det vill säga polisministern Anne Holmlund, säger att det är upp till säkerhetspolisen att fatta beslut.

Men fler och fler debattörer och tidningar kräver nu att papperen läggs på bordet så att det skapas klarhet om Finlands roll under kalla kriget.

Krav på klarhet
En tidning som engagerat sig är Huvfvudstadsbladet där den tidigare Amnesty-ordföranden Björn Sundell är ledarskribent.

– Jag tror inte att det är viktigt att de här arkiven nödvändigtvis publiceras, åtminstone inte till att börja med. Men det viktiga ska vara att forskarna ska ha tillträde till dem och forskarna ska kunna till ställning till om här finns material som absolut borde publiceras för en större allmänhet.

Det är ju ett faktum att spioner ofta överdriver betydelsen av de kontakter som de har. Finns det inte risk för att oskyldiga kommer att hängas ut på det här sättet?

– Det är helt klart att den risken finns. Men just därför skulle det vara viktigt att man började med att offentliggöra de här arkiven så att forskarna kommer åt dem. Det betyder ju inte att allt det material som de får skulle gå vidare och publiceras helt och hållet, säger Björn Sundell.

Regeringen måste besluta
Björn Sundell menar att det måste vara regeringen eller presidenten som beslutar om att arkiven öppnas när Skypo nu trilskas. Men han tror att det kommer att dröja ytterligare någon tid.

Även svenska Säpo har fått listor från CIA på vilka svenskar som samarbetade med Stasi. Det skriver filmaren och författaren Björn Cederberg i en bok som nyligen utkommit. Men i Sverige har det ännu inte rests några direkta krav på att listorna ska offentliggöras.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista