Avslöjad kartell ger flygbolag miljardböter

Flygbolaget British Airways får nu böta miljarder på båda sidor Atlanten efter att brittiska och amerikanska myndigheter avslöjat ett kartellsamarbete.

Det handlar om nästan ofattbara 3,6 miljarder kronor i böter bara för British Airways. Bolaget har erkänt att man varit inblandad i samtal med sina konkurrenter om bränsletilläggen i trafiken till och från USA.

Tiofaldigad trafik
Samtal som fick bränsletilläggen i passagerartrafiken att tiofaldigas på bara två år. Från ungefär 70 kronor per biljett 2004 till drygt 700 kronor 2006.

Men kartellen gällde även godstrafiken över Atlanten där bränsletillägget per kilo ökade minst lika mycket under perioden.

Största beloppet någonsin
British Airways får alltså böta både i Storbritannien och här i USA. Bara den brittiska delen som är lite mindre än hälften av de 3,6 miljarderna, är det hittills största beloppet som utdömts i konkurrensskade-avgift i storbritannien.

Även det koreanska bolaget Korean Air har erkänt att man varit med i kartellen och även de kommer att få böta två miljarder kronor i USA. Tyska Lufthansa och brittiska Virgin Atlantic har även de varit inblandade i kartellen men slipper böter eftersom de har bistått myndigheterna i utredningen.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista