Utbrett våld mot HBT-personer i Sydafrika

I Sydafrika har minst fem personer dödats sedan i april bara för att de var homosexuella. Våldet mot HBT-personer är utbrett i landet. Ändå rubriceras inte brotten som hatbrott eftersom hatbrott inte finns definierat i grundlagen.

P3 Nyheters reporter Irini Mavroudis i Sydafrika har träffat Benele, som är rädd hela tiden.

– I am scared of everything. I am scared of coming to town, am scared of going to work. What is going to happen today? Who is going to attack me today, säger Benele.

Misshandlad tre gånger
Benele är 20 år gammal och bög. Sedan den 31 december har han blivit misshandlad tre gånger. Han visar sina ärr och berättar om hur han blev knivhuggen i ryggen och nacken när han var ute på nyårsafton. 

Benele är inte den ende som råkat illa ut.

Brutalt mördade
I februari 2006 jagades en 19-årig lesbisk tjej och hennes kompis av en mobb killar i Kapstadsförorten Khayelitsha. Tjejen slogs ihjäl utanför sitt hem. I april i år våldtogs en tjej av flera killar i syfte att ”omvändas”.

Den 13 juli sköts en lesbisk aktivist och hennes dotter och kompis ihjäl. Kropparna dumpades på ett fält i Soweto. Fallen är många och ofta brutala.

Våldtäkt i syfte att omvända
En unik undersökning från förra året visar att svarta lesbiska kvinnor i fattiga områden, så kallade townships, är mest utsatta.

Uttrycket ”corrective rape” har till och med myntats för att beskriva fenomenet med att killar letar reda på en lesbisk tjej för att ”omvända henne” till heterosexualitet genom våldtäkt.

Hatbrott inte definierat
Hade det varit i Sverige hade den här typen av övergrepp antagligen rubricerats som hatbrott. I Sydafrika går det inte eftersom hatbrott inte finns definierat i grundlagen.

Judith Cohen jobbar på Human Rights Commission och ingår i en arbetsgrupp som undersöker hatbrott i Sydafrika. Hon förklarar att problemet är att politiker och lagstiftare inte har tänkt på att en våldtäkt eller ett mord kan vara ett hatbrott.

– When we speak to people they say ”Wow we’ve never thought about it before…” So there hasn’t been that conversation in South Africa to even begin the advocacy or lobbying of government to have this as a crime in our statute of books, säger Judith Cohen.

Irini Mavroudis, P3 Nyheter
irin.mavroudis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista