Flodkräftan ska skyddas på Gotland

Länsstyrelsen har beslutat att hela Gotlands län skall vara ett skyddsområde för flodkräfta. (SR Gotland)

Det största hotet mot flodkräftan är kräftpest som främst sprids via olagliga utsättningar av signalkräftor. Det säger Rolf Gydemo som är fiskekonsulent på länsstyrelsen.

– Gotland som är en ö har vissa naturgivna förutsättningar att göra det lättare att bevara flodkräftan. Det är lite besvärligt för pesten att ta sig över hit själv. Det stora hotet är att någon tar över signalkräfta hit. Sätter man ut signalkräfta i ett vatten där det finns flodkräfta så har man introducerat pesten och kan inte bli av med den, säger Rolf Gydemo.

Fem till sex ton odlas
Fiskekonsulent Rolf Gydemo uppskattar att det odlas mellan fem och sex ton flodkräftor per år på Gotland. Kräftan finns också naturligt i sjöar och vattendrag och kräftfiskarna får upp omkring ett halvt ton kräftor årligen.

Enligt Rolf Gydemo är det svårt att få fram några exakta siffror eftersom det sker en omfattande svart försäljning av kräftor.

Beslutet välkomnas
Lennart Edsman som är forskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium välkomnar beslutet att göra Gotland till ett skyddsområde för flodkräftan.

– Det är så man får jobba på de ställen där man har dem kvar och där folk vill ha dem kvar. Där instiftar man skyddsområden. Det kan man göra i större och mindre varianter och när det gäller Gotland kan man göra det med hela ön, hela länet.

– På andra ställen kanske man får tänka att man gör det på mindre ställen och kommer man upp i Norrland och kanske i Värmland och Dalsland så har man möjlighet att ha större områden för att inte få in kräftpest bland annat, säger Lennart Edsman som är forskare vid Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista