Allt mer skänks till återanvändning

Svenskarna skänker allt mer begagnade kläder och prylar till återanvändning. På fem år har volymerna närmast dubblerats hos insamlingsföretagen, vilket är till stor glädje för bland annat Frälsningsarmén dit Myrornas överskott går.

Bakom ökningen finns ett mer utbrett grönt tänkande, enligt företagen i branschen. I år har svenskarna skänkt bort enorma mängder begagnade kläder.

Dubblad omsättning
Stadsmissionen i Stockholm har dubblat omsättningen i butikerna jämfört med för fem år sedan och på Myrorna spår man att 10 000 ton kläder kommer att lämnas in i år. Statistiken visar även där en dubblering sedan 2002.

Och trots den regniga sommaren har det varit högtryck i butikerna för begagnat, som på Myrorna i Jönköping där Jenny Borong och Dan Larsson fyndar bland gröna trädgårdshandskar och prydligt uppradade jeans.

– Vi är ute efter lite utklädningskläder till lilltjejen. Vi har hittat hattar, sjalar och en jättefin klänning, säger Jenny Borong.

Rekordstatistik
På Myrorna så strålar man över utvecklingen. Vd Johan Oljeqvist gläds över rekordstatistiken.

– Det är ju fantastiskt. Det här är ju gåvor och vi omsätter det till pengar så det ökar ju vår förmåga att ge ett starkare bidrag till Frälsningsarméns sociala arbete så för oss är det ju fantastiskt bra.

Miljömedvetenhet
Bakom ökningen står en större miljömedvetenhet, enligt de företag som Ekot har pratat med. Johan Oljeqvist på Myrorna håller med och spår att ökningen av inlämnade begagnade kläder och saker inte kommer att avta. Tvärtom.

– Jag tror att det kommer fortsätta, att återanvända varor är det absolut bästa sättet att spara miljön för då slipper man hela produktionsprocessen, säger Johan Oljeqvist.

Mikael Kulle, SR Jönköping
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista