Maffian och gerillan infiltrerar i Colombia

I Sydamerika har narkotikamaffian och Farc-gerillan lyckats infiltrera Colombias militär och polis på högsta nivå. Det medger landets försvarsminister. Flera militärer har också arresterats.

Don Diego - Diego León Montoya - chef för Valle del Norte-kartellen, är en av världens mest efterspanade knarkhandlare.

Han har spenderat miljontals dollar på att köpa upp militärer på hög nivå, både för att skydda sig själv och för att utföra aktioner i hans tjänst.

Ett 20-tal officerare sitter nu anhållna men sannolikt är långt fler inblandade.

Beställningsjobb
Knarkmaffians inflytande över militären blixtbelystes för något år sedan, när elittrupper ur armén angrep och avrättade en grupp från polisens speciella narkotikastyrka när de var på väg att gripa don Diego.

Det som då såg ut som ett fruktansvärt misstag, var i själva verket ett beställningsjobb, betalt av don Diego.

Men ännu mer bekymrande för den colombianska militärledningen är upptäckten att Farc-gerillan har tillgång till extremt hemliga uppgifter, bland annat om den militära styrka som står i spetsen för det som idag kallas Plan Victoria, och vars syfte är att tillfångata Farcs viktigaste ledare.

Hemlig information
Hur djupt Farc har lyckats infiltrera, upptäcktes när militären hittade flera hårddiskar och USB-minnen i ryggsäcken hos en lokal gerillaledare som dödats i en sammanstötning med armén.

Det visade sig att Farc haft tillgång till information som bara den innersta kretsen av militärkommandot känt till, och som presenterats i de så kallade ”krigsrummen”, där strategiska trupprörelser behandlas.

Högt uppsatta officerare har sagt att det blir svårt att vinna kriget så länge Farc har information av det här slaget.

En bekräftelse på det är det faktum att ingen av gerillans centrala ledare har tillfångatagits, trots de senaste årens omfattande militära offensiver.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista