Tullen ska få göra alkotester

Nu står det klart att tullen och kustbevakningen kommer att kunna göra alkoholtester på fordons- och båtförare från och med nästa år.

Lars Bäckström är biträdande chef för tullens gränsskydd i Skåne.

– Ja det är ju en angelägen fråga och vi är i princip den enda myndigheten som finns kvar vid gränsen så det är klart att vi ser positivt på att få den här möjligheten.

Utandningsprov på misstänkta
När tulltjänstemän håller på med sina normala kontroller i till exempel Trelleborgs hamn, vid Öresundsbron eller Haparanda så kommer man alltså att kunna ta utandningsprov på de förare man misstänker druckit alkohol.

– Vi har ju sett tragiska händelser och det är konstaterat att de förekommer en hel del inkommande trafik där förare på färjor har druckit alkohol och därför känns det angeläget, säger Lars Bäckström.

Många lastbilsförare har druckit
Varje månad kör 50 000 lastbilar av färjorna i Trelleborgs hamn. Många lastbilsförare har druckit, en del är berusade.

För tre år sedan körde en kraftigt berusad ungersk lastbilsförare ihjäl fem personer en stund efter att han lämnat färjeläget.

Han körde i fel riktning på motorvägen vid Svedala och krossade en personbil med två vuxna och två barn. En kvinna i en annan bil hinner väja, men kör av vägen och omkommer.

Idag måste polis tillkallas
Idag har tullen inte befogenheter att ingripa, utan måste kalla på polis.

– Det är ju inte tillfredsställande, det är det inte något fall. När vi kanske kommer i kontakt med någonting som är illegalt och inte har befogenhet att själv agera.

– Normalt sett är det under den normala tullkontrollen vi gör som vi upptäcker brottslighet och där vi kontaktar polis men vi har inte befogenhet själv, säger Lars Bäckström.

Misstanke ska också utredas
Med de nya befogenheterna kommer också den så kallade förundersökningsrätten, det vill säga att den misstänkta rattfyllan också skall utredas av tullen eller kustbevakningen.

Tullen som i grunden är positiv till förslaget tror däremot att det kommer krävas mer utredningsresurser om man skall klara av de nya befogenheterna.

– Vi är väl framförallt oroliga när det gäller den frågan hur resurserna ska räcka till, säger Lars Bäckström.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista