Oro för kraftig ökning av könssjukdomar

Flera myndigheter och organisationer ser allvarligt på att sexuellt överförbara sjukdomar ökar kraftigt. Hiv, klamydia, gonorré och syfilis blir vanligare i alla grupper i samhället, inte minst bland ungdomar.

– Det är allvarligt att hiv ökar. Hiv är en väldigt allvarlig sjukdom och det är dessutom allvarligt att även andra sexuellt överförbara sjukdomar ökar, säger Jan Albert som arbetar med hivfrågor på Smittskyddsinstitutet.

Tyst runt hiv-frågor
Det är väldigt tyst runt hiv idag anser många personer som jobbar med hiv-frågor. Det är inte heller tillräckligt känt att andra könssjukdomar faktiskt ökar risken för att smittas med hiv.

Det är problematiskt att både könssjukdomar och hiv ökar, också att det ökar bland ungdomar. Det kan vara svårt att förutsäga hur utvecklingen kommer se ut om några år säger både Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet.

Fler tar risken
Trots att många jobbar med upplysning och förebyggande åtgärder i dag, ungdomsmottagningar, skolor och organisationer är frågan varför fler och fler ungdomar tar risken att smittas genom att inte skydda sig när de har sex.

En förklaring kan vara förändrade attityder och sexualvanor bland ungdomar och även att att de kanske inte riktigt inser vad riskerna med att ha oskyddad sex kan innebära.

Flera insatser behövs
Olle Waller som jobbar som sexualupplysare på Lafa, landstinget förebygger aids, har jobbat som lärare och är aktuell med tv-frågeprogrammet Fråga Olle. Han liksom andra som jobbar med att förebygga hiv och könssjukdomar anser att upplysning är viktigt.

– Det nya tänket är väl egentligen att man måste spela piano med alla fingrarna och förstå att det inte är en sorts insats utan många sorters insatser som måste göras och förmodligen också gå tillbaks till någon sorts basic-undervisning. Det gäller inte minst hiv.

Psykologisk spärr
Olle Waller tror att det även handlar om en psykologisk spärr som gör att många skippar kondomen när det väl kommer till kritan.

Man vill kanske inte vill peka ut den man ska ha sex med som smittobjekt och man kanske litar på personen för att man är förälskad. För att nå ut måste man försöka tänka om tror Olle Waller.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista