Fartkameror ger polisen nya möjligheter

Polisens fartkameror kan komma att få fler funktioner i framtiden. Som Ekot rapporterat tillåter tekniken nu även att den som kör för fort mellan kamerorna kan avslöjas. Dessutom har kamerorna redan använts till att hitta biltjuvar.

– Ja, vi registrerade hastighetsöverträdelser i ATK-kameran. Så när man tittar på vem som äger bilen så har man sett att bilen för tillfället är anmäld stulen i bilregistret, säger Bengt Svensson, trafiksamordnare på Rikspolisstyrelsen.

– Då har man kontaktat polismyndigheten där den här anmälan har gått ut, och man har skickat bilderna dit och då har man kunnat känna igen personen vid ratten som följaktligen har stulit bilen. 

Som bonus har man då fått tag i en biltjuv?

– Ja. 

De 700 nya fartkamerorna längs de svenska vägarna har öppnat nya möjligheter för polisen. Kamerorna ger överskottsinformation och förutom biltjuvar har bilister som registrerats för fortkörning även ertappats med till exempel olovlig körning.

Vid flera tillfällen har polisen dessutom använt kamerorna i jakten på exempelvis rånare. Än så länge har inga grövre brott klarats upp den vägen, men det är bara en tidsfråga menar Bengt Svensson.

– I vissa lägen när det har hänt brott på en polismyndighet så kontaktar polisen vår ATK-sektion i Kiruna och frågar om det kanske finns en bil med ett visst utseende, ett visst registreringsnummer som har blivit registrerad av någon av kamerorna vid en viss tidpunkt efter det här brottet har hänt.

– Något grövre brott har vi än så länge inte klarat av, men frågorna kommer oftare och oftare, och kamerorna aktiveras ju mer det här blir finslipat. Så det kommer säkert att bli så att vi får träff på ett grövre brott också. 

Prioriterar hastigheten
De nya kamerorna med sin bildkvalitet och sin onlineuppkoppling ger rent tekniskt en rad nya möjligheter för automatisk övervakning av trafikanterna.

Men även om möjligheterna finns och diskuteras så kommer Rikspolisstyrelsen ändå fortsätta att prioritera just hastigheten. Och än så länge är det bara den som kör för fort som får registreras enligt reglerna. Men Bengt Svensson öppnar ändå för fler användningsområden i framtiden.

– Givetvis ska vi använda tekniken till så många användningsområden vi kan. Det är ju en dyr teknik och dyra anläggningar som verkligen kräver att vi använder dem på bästa möjliga sätt. Men huvudmålet är ju att få ned medelhastigheten, så alltså är det hastigheten som är huvudprioriteten, säger han.

Men utvecklingen här tror du fortsätter ändå mot fler användningsområden? 

– Ja, det tror jag. Det har vi nog bara sett början på, för tekniken och lagstiftningen ändras, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista