Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brå: Besöksförbud används för sällan

Publicerat torsdag 2 augusti 2007 kl 13.11

Lagen om besöksförbud i hemmet används alldeles för sällan. Det menar Brottsförebyggande rådet, Brå, som i en rapport granskat användningen av lagen de senaste åren.

Före detta justitieminister Tomas Bodström är starkt kritisk till att lagen används så lite som den gör.

– Det kunde man ha en viss förståelse för i början eftersom vi ser det mönstret tidigare men nu har det gått såpass länge att jag tycker det är viktigt att man verkligen använder det här oerhört viktiga instrumentet. I slutändan handlar det faktiskt om att det kan rädda liv, säger Tomas Bodström.

Trädde i kraft 2003
Lagen om besöksförbud i det gemensamma hemmet trädde i kraft 2003, starkt pådriven av den dåvarande justitieministern Tomas Bodström. Främst var lagen tänkt att hjälpa de kvinnor som riskerar våld, hot eller trakasserier från sina män i hemmet.
Men enligt Brottsförebyggande rådet blev bara drygt 100 män utestängda från sina hem i landet förra året medan det totalt utfärdades 4000 besöksförbud.
Enligt Stina Holmberg, chef för utvärderingsenheten på Brå, blir lagen därför bara ett slag i luften.

– Alla regler när det gäller besöksförbud blir ju ett slag i luften om inte polisen arbetar på ett sådant sätt att det verkligen blir avskräckande och att det efterlevs, säger Stina Holmberg, chef för utvärderingsenheten på Brå.

Åklagare anhåller hellre
En av anledningarna till att lagen används så sällan är enligt rapporten från Brå att åklagare hellre anhåller och häktar de misstänkta männen.

– Man tycker att det är en bättre reaktion än besöksförbud, säger Stina Holmberg på Brå.

Inger Davidsson, kristdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet, förstår kritiken men menar att det tar tid att få en lag att fungera.

– Den har ju inte varit i kraft så länge och det här är väl den första rapporten som kommer även om man har hört att antydningar om att det skulle kunna vara så men det har ändå varit så pass tydligt att ett uppdrag har getts till en utredning som sitter nu.

Tillsatt utredning
Utredningen som tillsattes i juli 2006, ska bland annat titta på om lagen om besöksförbud i hemmet ska finnas kvar eller hur den eventuellt kan bli mer effektiv. I september nästa år ska utredningen vara klar.

– Vi får bara hoppas att de kan komma med ännu bättre förslag till hur vi ska leva upp till det här, säger Inger Davidsson, kristdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".