Israel berett att diskutera palestinsk stat

Israel är berett att diskutera skapandet av en palestinsk stat. Det beskedet kommer från USA:s utrikesminister Condoleezza Rice som på torsdagen avslutar sin rundresa Mellanöstern.

Vid en presskonferens med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, sa Rice att hon fått positiva besked från Israels sida.

– Premiärminister Ehud Olmert säger att han är redo att diskutera de grundläggande frågor som kommer leda till förhandlingar om skapandet av en palestinsk stat, sa Condoleezza Rice och vände sig till palestiniernas president Mahmoud Abbas. Abbas svarade att han är beredd att förhandla.

Otydligt om känsliga frågor
Däremot nämndes inga detaljer om de mest känsliga frågorna, som framtida gränser, Jerusalems status och de palestinska flyktingarna.

Under besöket träffade Condoleezza Rice bara representanter för den palestinska Fatah-rörelsen. Efter Hamas blodiga maktövertagande i Gaza tidigare i somras, har såväl Israel som flera internationella ledare försökt att stärka president Mahmoud Abbas och hans Fatah.

På torsdagen utlovade USA 80 miljoner dollar, alltså närmare 600 miljoner kronor till president Abbas säkerhetsstyrkor på Västbanken.

Fredskonferens i höst
En talesperson för Hamas säger att Condoleezza Rice inte kom till Mellanöstern för att skapa en palestinsk stat, utan bara för att stödja ett palestinskt parti gentemot det andra.

Senare i höst planerar USA en internationell fredskonferens för Mellanöstern. Men bland dem jag träffar på gatan i Jersualem, är flera lätt uppgivna och misstor fredsförsöken.

Fast en israelisk kvinna som inte vill säga sitt namn, säger att hon och många andra har ändrat sig och tror att en palestinsk stat är den enda lösningen.

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista