Svensk ekonomi går för högtryck

Det är högtryck i svensk ekonomi, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Årets andra kvartal växte bruttonationalprodukten, BNP, med 3,6 procent, jämfört med samma period i fjol.

Sysselsättningen inom svenska företag ökade mer än under något tidigare kvartal.

– Det är helt enkelt ett bra drag på arbetsmarknaden, företagen vill anställa och gör det, säger Johanna Jaensson, analytiker på Nordea.

SCB började redovisa kvartalssiffror för nationalräkenskaperna 1970 och inte någon gång tidigare på de här 37 åren har sysselsättningsökningen varit så hög som mellan april och juni i år.

Högre räntor väntas
Mätt i antalet arbetade timmar steg sysselsättningen med 4,9 procent.

Att det är så bra fart på arbetsmarknaden kommer att leda till högre räntor och dyrare bostadslån, för den här siffran ger Riksbanken ytterligare argument för att fortsätta höja räntan.

– Sysselsättningen utvecklas väldigt starkt. Det betyder att vi får en lägre produktivitetstillväxt vilket drar upp inflationstrycket. Det borde oroa Riksbanken och få dem att fortsätta höja räntan, säger Johanna Jaensson.

Hushållen konsumerar
Tillväxten på 3,6 procent under andra kvartalet är något lägre än i fjol men en ökning med 1,0 procent från årets första kvartal.

Hjulen snurrar alltså fort i svensk ekonomi just nu. Hushållen handlar som aldrig förr och har en fortsatt stor aptit på att köpa bostäder trots fortsatt stigande priser.

– Det som driver framförallt inhemsk efterfrågan är just privat konsumtion. Men även investeringarna ökar starkt.

Vilka investeringar talar du om då?

– Dels investerar företagen mer kapacitet, och så har vi även bostadsinvesteringar, säger Johanna Jaensson.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista