Dystra siffror för Volvo

Volvo personvagnars dagar som vinstmaskin åt den amerikanska biltillverkaren Ford blir allt mer avlägsna. De dystra siffrorna för 2006 står i skarp kontrast till resultatet året innan.

Och trots att den årsredovisning Ford lämnat in till svenska myndigheter inte är heltäckande, visar siffrorna ändå på en tydlig trend.

– Det är en tydlig trend att resultatet har försämrats från tidigare väldigt starka nivåer och nu är en förlust och man kan också se att Ford har plockat ut pengar ur den svenska bolagsstrukturen, säger Per Lindvall, analytiker vid affärssajten E24.

Per Lindvall säger att Ford de sista två åren har plockat ut drygt 11 miljarder kronor ur Volvo personvagnar.

Svagare dollar
Men att Ford pungslår Volvo är inte det enda problemet. Volvos tillverkar och säljer allt färre bilar med en vikande lönsamhet, bland annat beroende på att en svagare dollar gjort Volvobilarna som tillverkas i Europa dyrare för de amerikanska kunderna.

Målet att sälja 600.000 bilar ter sig därför allt mer avlägset, i fjol minskade antalet sålda bilar med fyra procent till 428.000, enligt den årsredovisning för Volvo personvagnar som Svenska Dagbladet tagit del av. Och när det blev en vinst 2005 på 4,2 miljarder kronor blev det 2006 en förlust på 49 miljoner kronor.

Försäljning
Den senaste tiden har det florerat en rad medieuppgifter om att Ford vill sälja Volvo för att stärka sina finanser. Och i brittisk press har man också gjort gällande att det finns en prislapp på Volvo, 53 miljarder kronor, men Per Lindvall tror att Ford knappast skulle få så bra betalt om man säljer Volvo.

– Jag tycker inte att det är realististkt, det är möjligt att man i våras eller i höstas när marknaden var väldigt optimistisk hade kunnat få ut ett sådant pris, säger Per Lindvall.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista