Sunny Beach fortfarande populärt resmål

Ytterligare tre svenskar har blivit misshandlade i den bulgariska turistorten Sunny Beach. Det är ett av flera våldsdåd där i sommar. Trots det blir intresset att turista där bara större. Både UD och svenska ambassaden i Bulgarien säger att det är ett säkert ställe att åka till.

– Självklart ser vi allvarligt på att svenskar blir skadade i Bulgarien, och att det sker genom brott, säger Lisa Eurén, andra ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Sofia om de våldsbrott som svenskar blivit utsatta för på den bulgariska turistorten Sunny Beach i sommar.

Det handlar om en dödsmisshandel, flera våldtäkter, och nu senast tre män i 20-årsåldern som blev misshandlade när de skulle gå från en klubb till en annan för bara några dagar sedan.

– De uppger att de blev oprovocerat attackerade av tre till fyra män som var beväpnade med batonger och knivar, och som de upplever var uniformerade, att det var något slags väktare eller möjligtvis polis, säger Kajsa Moström, informationschef på resebyrån Apollo.

Trots att de många händelserna ses som allvarliga, har svenska ambassaden i Bulgarien inte tänkt göra något speciellt åt situationen. Inte heller UD, som kan avråda svenskar från att resa till vissa platser, planerar att göra det i det här fallet.

– Krogbråk är ju inte att se som ett allvarligt hot, säger Anna Björkander på Ud:s presstjänst.

Trots händelserna är det inte färre som vill åka till Sunny Beach, enligt Apollo. Och på ambassaden i Bulgarien säger man att Sunny Beach är precis som andra turistorter.

– Vår uppfattning är att Sunny Beach är ett resmål för festsugna svenskar och andra européer. Hur det ser ut i Sunny Beach skiljer sig kanske inte så mycket från andra liknande resmål i Europa och världen, säger Lisa Eurén.

Tona Isaq, P3 Nyheter
tona.isaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista